Han hon hen den det

Skrivet av den 22 januari 2012

Biologiskt kön, själsligt kön, juridiskt kön. Rosa som en mycket farlig färg. Parningsdrift som grund för pronomenindelning. Någon gav ut en bok om ett barn som vill ha hund och fick ett koppel av arga, upprörda, smått galna människor efter sig. En annan person kommenterade det väl.

Jag har tänkt mycket på det här. Inte minst sedan jag bad barnmorskan leta efter en snopp eller snippa på ultraljudet. Vem är det egentligen jag hoppas få stoppa i den vinröda plysch-Emmaljungan från 1984? (Nej, vi har inte köpt en blå också.)

Han? Hon? Hen?

Inte för att jag fick någon större insikt om det när det syntes en liten snopp på den svartvita bilden vi fick med oss hem. Det var mest andra som tyckte det var viktigt, och de började yra om att det är förstås därför som han sparkar så mycket och som han kommer gilla hockey men inte trivas i den vinröda plyschvagnen. Några köpte kläder i färger som inte var rosa.

Ja, ja. Jag ska snacka med dem, jag lovar.

Vem han än är hoppas jag att jag kan lära honom lyssna till sin egen inre röst. Den är visserligen mer tystlåten än samhällets skrik och gorm, men om man är uppmärksam brukar man ändå höra den tydligt. (Och då säger du kanske att man absolut inte kan det, och då hävdar jag att gör det så ofta jag kan och att det har haft stor betydelse för hur mitt liv ser ut. Och jag vet andra som gör som jag, för att de vill eller måste. Och sedan kommer vi inte längre i diskussionen, tror jag.)

På något sätt är det väl det enda man kan göra. Inte kapitulera fullständigt inför att det alltid är alla andra som bestämmer över ens vilja, oavsett om man vill det eller inte. Ju mer man lyssnar efter den egna rösten, desto bättre hörs den. Det är svårt och jobbigt och tråkigt, herregud, jag vet. Men kanske helt nödvändigt om man vill rasera gamla strukturer. Du kan inte göra så mycket åt hur alla andra väljer att leva sina liv, men du kan försöka att göra något med ditt eget liv och din vilja och dina föreställningar. Som i sin tur påverkar andra.

Jag hoppas att han kommer att orka agera efter vad hans egna inre röst säger åt honom. Och att jag ska lyssna noga.

Jag önskar mig en Lego polisstation i julklapp. Samt en rosa kjol med glitter. Och kanske en spidermandräkt. Och en gullig mjukissäl.

Jag vill bowla på friluftsdagen. Inte åka skidor.

En rakhyvel, varför då?

Jag vill läsa elprogrammet på gymnasiet. Eller musik-sam. Eller jobba på äldreboendet ett tag.

Mamma, hen och jag är kära.

 

En kommentar

  1. Bara att hoppas att h*ns egen inre röst inte säger samma sak som samhällets skrik och gorm då… ;-)

Svara